فهرست

با حضور نویسنده کتاب؛

آیین رونمایی از سه جلد کتاب «ادبیات ترکی :بایاتی بویات اولماز » و«دیوان اشعار شایق اردبیلی » و«شمس از اردبیل طلوع کرد » برگزار شد

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گفت: نمایندگی مرکز اسناد ملی در اردبیل راه اندازی می شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان اردبیل، آیین رونمایی از سه جلد کتاب دکتر احد پیشگر نمینی، با حضور رضوان باقلاچی، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل؛ طیب امینی، فرماندار شهرستاننمین؛ پروانه رضاقلیزاده، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان؛ دکتر احد پیشگر، نویسنده کتاب و پژوهشگر حوزه های فرهنگی و اجتماعی این شهرستان در محل کتابخانه عمومی امامی نمین برگزار شد.
مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی استان اردبیل با اشاره به برگزاری مراسم آئین ها و مراسم های هفته استان اردبیل گفت: شهرستان نمین در  فرهنگ و ادب یکی از شهر های مطرح استان بوده و آثار غنی فرهنگی موجود در این شهرستان نشان دهنه این واقعیت است.
وی برگزاری این جلسات را در جهت تکریم و بزرگداشت اهالی قلم و فرهیخته استان بسیار با اهمیت دانست و گفت: این نویسنده و استاد دانشگاه با خلق آثار ارزشمند در حوزه های علمی و تاریخی موجبات تعالی فرهنگی شهرستان شده است.
 وی خاطر نشان کرد: در راستای تقویت بنیه های فرهنگی استان و دسترسی پژوهشگران ومحققین، مرکز اسناد ملّی در اردبیل را ه اندازی خواهد شد و آثار علمی نویسندگان نمین در غنی سازی این مرکز موثر خواهد شد.  
طیب امینی، فرماندار شهرستان نمین ضمن تشکر از خدمات ارزنده دکتر احد پیشکر در اعتلای فرهنگ و ادب شهرستان نمین گفت: تدوین و تالیف این سه اثر گرانقدر و نمایی از این سه جلد کتاب ارزشمند نشانه علاقه مندی مردم این شهرستان به ادبیات است.
در ادامه این مراسم مدیرکل کتابخانه های عمومی استان طی سخنانی این اقدام را نشان از اهمیت وجایگاه شهرستان نمین به عنوان قطب فرهنگی استان دانست و گفت: برگزاری ویژه برنامه های گرامیداشت هفته استان فرصت مناسبی جهت استفاده ازظرفیت نخبگان و فرهیختگان در حوزه های مختلف، بویژه حوزه فرهنگی است.
مدیر کل کتابخانه‌ها در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: توجه به مسائل فرهنگی زیر بنای  ارتقای توسعه در ابعاد مختلف است و اجرای برنامه‌های فرهنگی، زمینه ایجاد اشتغال،تولید و رشد اقتصادی و فرهنگی کشور را فراهم خواهد ساخت.
شهاب الدین وطن دوست، پژوهشگر و صاحب آثار متعدد در حوزه ادبیات  طی سخنانی،  نقش دکتر احد پیشگر  را  در گردآوری، تدوین و چاپ و نشر آثار ارزشمند بی بدیل برشمرد وگفت: این استاد دانشگاه در راستای گردآوری نسخ خطی، بازخوانی و ویرایش نسخ خطی نقش بسزایی داشته اند و دقت و وسواس در قرائت و نسخه خوانی و حفظ امانت در حد اعلا  مورد توجه وی قرار گرفته است و این از نقاط قوت سه اثر ارزشمند  ایشان است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مقدّمه عالمانه و محققانه در کتاب «دیوان اشعار شایق اردبیلی» از نقاط قوت و درخور توجه این کتاب است
وطن دوست خاطر نشان کرد: نویسنده این کتابها به منظور بررسی علمی ارایه‌های ادبی، مضامین و ترکیبات ادبی و همچنین گردآوری زندگی نامه از منابع متعدد استفاده کرده است و حتّی اوزان عروضی در پانویس این کتاب لحاظ شده است.
وی با خوانش قسمتی از اشعار یکی از کتاب های رونمایی شده گفت:
مسلما که عشق و ارادت و علاقه ای که به آستانه حضرت امام حسین (ع) و  ائمه اطهار داشت او را به وادی شعر کشانده است .
نامه ده سلام ائتدی  آل اشرف ناسه                   قاسم جوانیله اُول عموسی عبّاسی
تار زلفیدن کسدی قویدی غملی قیرطاسه           شرح حال ائدوب شبه مصطفایه گؤندری
 وی گفت: این کتاب نیز مقدمه فاخر دارد و سید عظیم شیروانی، در تذکره شعرا ترکی، در مورد شمس عطار اردبیلی می‌نویسد: سروده‌هایش عارفانه و به رسم دیوان شمس تبریزی و عطار نیشابوری است که شمس عطار استاد بیضاء اردبیلی است. اوست که مصائب  کربلا را با توجه به  ارادات و عشقی  که  به امام حسین و ائمه اطهار دارد به زبان عرفان بیان کرده است.
اولدو چون سقّا مقابل نهرده عدوانیله
ووردو لشکر، تشنه لب سرلشکری پیکانیله
سیر ائدیب دیر وادی عرفانی سقّا کو به کو
ائیله ییردی زمزمه ایّاک ربّی نَعبُدوا
ائتدیلر تندن قلم قوللارینی فوج عدو                
بیر سپه روباهه باخ، بیر شیر لب عطشانیله
شعرهای فارسی اش بسیار سرآمدتر از شعرهای ترکی ایشان است . شمس عطار سنت شکنی دارد که معمولا بیت ترجیع بند یک بیت می باشد  اما ایشان در بین ادبیات دو بیت تکراری استفاده کرده است .
محمدنوری دودران از دیگرپژوهشگر استان نیز در این مراسم با اشاره به چاپ و مقدّمه‌نویسی  بیش از سی جلد کتاب و پنجاه مقاله بین المللی توسط دکتر احد پیشگر، خاطر نشان کرد: برگزاری مراسم های رونمایی و تجلیل از فرهیختگان، حاکی از ارج گذاری به دارایی های فرهنگی است.
ایشان در نقد و بررسی کتاب « بایاتی بویات اولماز»گفت: استاد پیشگر و جمعی از  دانشجویان توانمندشان طی سی سال، بایاتی های منطقه را در 240 صفحه جمع آوری نموده اند که حاوی سخنان و مطالب بی پایان است ، اما ارزشمندترین اقدام ایشان در چاپ این کتاب مقدّمه آن است که قلم پرفسور محرّم قاسملی؛ معاون پژوهشی آکادمی علوم آذربایجان و از فولکلور شناسان معروف جهان؛ که زینت خاصی دوشادوش بیاتی‌ها به کتاب بخشیده است.
وی در ادامه به معرفی و پیشینه فرهنگ عامه و فولکلور پرداخته و علت نامگذاری " بایاتی " را واکاوی نموده و انتخاب اسم کتاب را بسیار هوشمندانه و هنرمندانه برشمرد و در ادامه شعری در وصف نمین و نمینی ها قرائت کرد.
 در ادامه احد پیشگر؛ مسئول محفل ادبی فرهنگ نمین و نویسنده سی و دو اثر دانشگاهی و کتاب های شعر و ادبیات با تشکر از تمامی مسئولین و میهمانان به پیشینه و عقبه فرهنگی شهرستان نمین اشاره کرد و گفت: کنگره سالانه فرهنگ و ادب نمین در هفته استان اردبیل و روز نمین برنامه ریزی و اجرا شود.
در پایان این رویداد با حضور مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی استان اردبیل، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان، فرماندار شهرستان نمین و حضور مولف از سه اثر مولف به نام های «ادبیات ترکی:بایاتی بویات اولماز » و«دیوان اشعار شایق اردبیلی » و«شمس از اردبیل کرد طلوع »رونمایی گردید .
 
عكس های مرتبط :
نسخه قابل چاپ